Ensom - alene

Våren forbindes med glede, sol og latter, men ikke for alle. Jeg møter mange mennesker som opplever ensomhet, og som synes det er vanskelig å se så mange ha det så tilsynelatende bra. Mennesker utenfor restauranter med en utepils i sola, eller trillende på en bag klar for en weekend.

Opplevelsen av å ikke oppleve hva andre opplever, kjenne på latter, smil og ha gode dialoger med mennesker en er glad i, er tøff. Følelsen kan - særlig når den kommer på toppen av tunge dager eller tunge tider - oppleves som at man ikke mestrer livet samtidig som man kan kjenne på avmakt. Noen kan tenke tanker som "når blir det min tid?», eller kan «dette livet noen gang bli bedre»? Noen orker ikke flere nederlag...

Sjelden er oppskriften på å ha det bedre bare og «skru av eller på en bryter». En endrer ikke ensomheten bare ved å tenke positivt, reise bort, gjøre noe sammen, nyte god mat, eller gå en tur arm i arm (selv om øyeblikket kan være første skritt mot noe bedre). «Ensom i sjelen» er følelsen av ikke å bli forstått, høre med, ha de(n) andres fortrolighet, være alene på tross av venner, kollegaer og kjæreste, barn. Ensom kan være å kjenne at - er dette livet verd å leve i og for lenger?

Ensomheten kan bli forsterket om en selv opplever at en skulle (burde) være glad, takknemlig, positiv. «Vi har det jo så godt, andre misunner oss...». I mange liv og parforhold kan ensomheten føles intens, på tross av det ytre eller vellykkede. Ensomhet følger ingen klasseinndeling, moter, biltyper eller adresser…

Ingen blir mindre ensom av lettvinte svar eller løsninger. Noe vil jeg like fullt fortelle deg, fordi jeg har sett og opplevd mange mennesker ha det bedre, kanskje og «på tross av»:

Har du noen rundt deg, om det så bare er en ukjent, ta vare på dem. Når du forteller om deg, bruk ord fra ditt eget hjerte og dine egne følelser. Fortell fra deg selv uten å anklage. Vis med ord at du bare ønsker at de eller den andre skal vite hvordan du har det inni deg. Den andre kan være en du treffer, mannen din, kona, kjæresten, kamerat, en du sitter på parkbenken med, hunden din, hjemmesykepleieren, en bekjent du ringer, damen på trikken? Kanskje skal du spørre eller be den andre bare lytte. Den andre trenger ikke si noe, bare gi deg litt tid, om så bare noen sekunder - nok til at du får sagt du er trist fra hjertet!

Kanskje kan du i disse dager millimeter for millimeter gi livet en ny retning? Ved å få sagt ord på tankene dine, om følelsene dine. Om det ikke virker for alle dager fremover (for livet går frem og tilbake og opp og ned for alle som lever), kan det skje for flere enn før. Dager som gir deg litt mer energi og krefter til å holde ut enda noen sekunder, minutter og dager med ensomhet. Slike stunder vil komme over deg uansett hva du gjør eller ikke gjør, for ensom vil vi alle måtte tåle å være, men rundt neste sving kan ditt liv se annerledes ut oftere enn før. 

Det må likevele sies: Å tåle livet kan være en prøvelse som alle til tider. Dette gjelder alle, selv om noen må tåle mer enn andre. Det kan være tøft.

Derfor - om så bare et menneske eller par får oppleve å bli hørt på, sett og enda forstått hverandre på en ny måte - vil det være fantastisk. Først og fremst viktig for dem selv, men og oppmuntring til andre som må tåle litt lenger. Det kan skje at det gode kommer «rundt neste sving», også for deg.

Ensomhet sies å være et av vår tids største tabuer - men vi i Samtalen vet at det ofte finnes håp! Vi er klare for å ta deg i mot, når du måtte ønske. Vi har dyktige og varme psykologer i Oslo, Vestby og Fredrikstad som gjerne vil gå sammen med deg! Lykke til!

Se gjerne også: