Den gode samtalen ...

Mange par ønsker seg vel så mye rom for gode samtaler, som sex. Er sex enklere å få til ...?

Hverdagene må inneholde mye hverdagssnakk om logistik og andre nødvendigheter. Tid til den gode samtalen blir ofte nedprioritert, eller oppleves umulig å få tid til. Etterhvert som tiden går blir savnet stort. Avstand og manglende opplevelse av nærhet kommer da ofte snikende. Å ha tid og mulighet til å snakke godt sammen og høre mer om hva den andre tenker, drømmer og ønsker blir kanskje etterhvert også kunstig og vanskelig å få til. For som med det meste trengs fortløpende trening også i kunsten å prate godt sammen. Hverdagssamtalene er svært viktige i så henseende. De smører "kommunikasjonsmotoren". Påse derfor at flest mulig dager inneholder dagligdagse samtaler om stort og smått.

I parterapi ber jeg par alltid om å prioritere og legge inn en daglig dose av det jeg kaller "femminutteren". Den blir som smørning i parkommunikasjonen. Den hindrer at "motoren" blir knirkete når den må yte ekstra og anstrenges. Ved å bruke "kommunikasjonsmotoren" hver dag, selv om turtallet ikke blir høyt eller presset, holder den seg smurt og er i stand til å yte når det gjelder. En daff motor kan jo presses og faktisk bli ganske så sprek om en målrettet presser turtallet litt og litt ...

HVORDAN SÅ ØVE OPP TIL GODE SAMTALER?
Noen felles regler smører maskineriet og hindrer skjæring:

 1. TID - sett av nok, men ikke for lang tid av gangen
 2. EMNE - snakk om en ting om gangen
 3. PÅSE at dere skiller mellom problemløsning og problemdiskusjon
 4. KLAR TALE - bruk "jeg-språk"
 5. SNAKK for deg selv
 6. VIS RESPEKT i alt du sier
 7. VÆR OPPMERKSOM på eget kroppsspråk
 8. SNAKK en om gangen
 9. LYTT - la det gå sport i å forstå den andre
 10. GJENTA med egne ord hva du hører den andre sier
 11. TOLK minst mulig
 12. VÆR HENVENDT mot din partner - steng av mobilen


LYTT MED DEN INTENSJON OM Å FORSTÅ - TAL MED HJERTET!

Om dere opplever at dere trenger litt bistand - ikke nøl om å ta kontakt. Parterapi hjelper mange par! Mange av våre terapueter er i tillegg psykologer.

Les gjerne også: